Csütörtök este két nagyon kedves barátom érkezett haza Angliából, pénteken a találkozásra is sor került, ezért ennek örömére úgy gondoltam, sütök Nekik egy 'Welcome home' sütit. :) Több okból is a kráter szeletre esett a választásom: szeretek új recepteket kipróbálni, egyszerű és nagyon finomnak hangzott. Én két tepsivel csináltam, ehhez írom le az adagokat, ha ez Nektek sok lenne, akkor nyugodtan felezzétek a hozzávalókat, de mi elég sokan vagyunk, kellett a két tepsi.
Hozzávalók:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 11 dl tej
- vanília aroma (elhagyható)
- 10 tojás
- 50 dkg liszt
- 50 dkg cukor + 10 evőkanál a pudinghoz és a tejfölös keverékhez
- 2 csomag sütőpor
- 6 evőkanál kakaópor
- 2 dl olaj
- 1 nagy és 1 kis doboz tejföl
- 4 csomag vaníliás cukor
Mindent a sütő bekapcsolásával (180 fok, légkeverés) kezdünk, aztán tepsit vajazunk és kilisztezzük. Ezután a 2 csomag vaníliás pudingporból, 9 dl tejből és 6 evőkanál cukorból, valamint egy kis vanília aromából pudingot főzünk. Azért fontos, hogy ezzel kezdjünk, hogy legyen ideje kihűlni a pudingra. Az előkészületek során néha azért keverjük meg a hűlésben lévő pudingot, hogy ne "bőrösödjön" be a teteje és ne legyen csomós.
A munkát a tojások szétválasztásával és a fehérje felverésével folytatjuk, majd ezt követően egy tálba kimérünk 50 dkg lisztet, hozzáadjuk a kakaóport és a sütőporokat.
Egy nagy tálba, amibe majd "véglegesítjük" az egész tésztamasszát habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadjuk a 2 dl olajat és a maradék 2 dl tejet. Ezekkel is keverjük egy kicsit. Hozzászitáljuk a lisztes, sütőporos, kakaós keveréket, majd végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A masszát két részre osztjuk, az egyik felét a kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, majd egy kiskanál segítségével a kihűlt puding felét beleszaggatjuk. Az előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 40 perc) sütjük. A tejfölt összekeverjük a vaníliás cukrokkal és a 4 evőkanál cukorral, majd ezt a keveréket az elkészült és még meleg süti tetejére simítjuk. Értelemszerűen a maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
Tippek, észrevételek:
- Nem csak vanília pudingot használhatunk töltelékként, ezen simán variálhatunk, csak az ízlésünk szab határt neki - akár egyszerre többfélét is tehetünk a sütibe
- A tésztának sem muszáj kakaósnak lennie és ha már sima tésztát csinálunk, akkor miért ne reszelhetnénk bele egy kis citromhéjat is
- Ha van magas falú nagyobb tepsink, akkor ezt az adagot egyszerre is megsüthetjük, nem muszáj két külön tepsiben
- Az én sütijeim közül egyik sem lett "kráteres" (hullámos, púpos), de ez az ízen semmit sem változtat természetesen és talán alul-fölül sütési módban "bekráteresedik", majd legközelebb kipróbálom
Szerintem nagyon finom és a többiek sem panaszkodtak az ízére. Próbáljátok ki Ti is! :)
Ismeritek ezt a süteményt? Szoktatok ilyet sütni? Ha igen, milyen variációban?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése