Nagymamám évek óta csinál nekünk bodzaszörpöt. Idén azonban a baráti társasában is felmerült, hogy milyen jó lenne, ha nyáron szomjoltó gyanánt ilyet fogyaszthatnánk. Így hát ebben az évszakban kétféle készítésű szörp közül választhatunk. Ebben a postban megpróbálok egy kis képet adni arról, hogy hogyan is készül ez az általunk igen kedvelt üdítő, recepteket is írok, de elsőként nézzük, mi is az a bodza!
(forrás: google) |
Úgy gondolom, hogy vidéken elég sok mindenki számára világos, viszont, találkoztam már olyan emberekkel, akik nem igazán voltak tisztában azzal, hogy melyik is ez a növény, mert nem találkoznak vele úton- útfélen; az árokpartokon, az út mentén, az erdőben, réteken, vagy akár a kertben.
(forrás: google) |
A bodza nem más mint egy vadnövény, amely bokor formájában éli életét. Több célra is fel lehet használni. Ha szörpöt szeretnék készíteni, akkor még tavasz végén - nyár elején érdemes (és kell is) leszedni a virágokat, különben nagy valószínűséggel lekésünk róla. A bodza virága tényér alakú és apró, fehér virágocskákból áll. Logikusan a nagyobb virágokból kevesebb, a kisebbekből több kell egy bizonyos mennyiségű szörp elkészítéséhez.
Érdekes módon az idén készített két szörp teljesen különbözik egymástól, most ezt a két receptet osztom meg veletek. A mértékegységekért elnézést kérek, de pontos meghatározást nem mindenhol tudok adni.
(forrás: google) |
Nagymamám- féle bodzaszörp:
Hozzávalók:
- 1 nagyobb jellegű reklámszatyornyi bodzavirág
- 2 kg cukor
- citromkarikák
- citrompótló
- víz
Mama 5 db nagy befőttes üvegbe készítette a szörpöt. Az első napon kiválogatta az ép virágokat és ezeket a citrom társaságában az üvegekbe arányosan elosztotta, majd vízzel felengedte őket. Így áztak két napig, amikor is belekerült a citrompótló és a cukor. Az egész további 3-4 napig ért. Végül kisebb üvegekbe töltötte őket, majd jött a puding próbája. Az eredmény egy savanykás jellegű, nem éppen szörp állagú, valamivel hígabb ital, melyben a bodza íze abszolút dominál. Igazából szódával vagy ha ez nincs kéznél, akkor szénsavas ásványvízzel kellene inni, de ez önmagában is vagy nagyon kis hígítással már fogyasztható. Nagyon jól üdít a fanyar íze miatt.
(forrás: google) |
A második recept, ezt többen is favorizálják:
Hozzávalók:
- 40 nagy fej bodzavirág
- 4-5 kg cukor
- citromkarikák
- 12 l víz
Az elkészítés még az előző receptnél is jóval egyszerűbb: egy nagy fazékba tedd bele az összes hozzávalót, majd 2-3 nap múlva már fogyaszthatod is! Ehhez viszont mindenképp kell a szóda, hiszen ez már egy szörp állagú szirup, jóval édesebb előző társánál. Isteni íze van, a sok cukor ellenére természetesen ebben is érződik a bodzaíz.
Ha télire is szeretnénk elrakni a szörpökből, akkor természetesen kell bele tartósító szer is! Ezt a szerepet egy egyszerű szalicil is megoldja, mint a befőttek esetében.
(forrás: google) |
Végezetül egy sokak által ismert és kedvelt koktél recept, amely nagyszerű társa lehet a nyári estéknek. Egész egyszerűen csak 4 cl Fügyülős Bodzára, szódára, mentalevelekre és természetesen a bodzaszörpre van szükség az elkészítéséhez. A pohár aljára kerül a pálinka, majd a bodaszörppel és a szódával felöntve teletöltjük és mentalevéllel tesszük teljessé az ízeket.
Ti szeretitek a bodzaszörpöt? Szoktatok csinálni? Van jól bevált receptetek?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése