Kedden lázas receptkeresgélés közben bukkantam rá a hamis túrós receptjére. Nagyon megtetszett, egyszerűnek és gyorsan elkészíthetőnek találtam és mivel fontos volt, hogy minél hamarabb végezzek a sütemény elkészítésével, ezért úgy gondoltam, ő lesz a megfelelő recept. Ahogy az tőlem már- már megszokott, az eredeti recepttől megint eltértem, szóval lássuk, hogy én miket használtam.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 csipet só
- vaníliaaroma (elhagyható)
- kb. 1 dl tej
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl tej
- 7 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 4 tojásfehérje (felvert)
- 2 kispohár tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg túró (hamis túrós ugyan a sütemény neve, én viszont mindenképpen szerettem volna tenni bele)
Az elkészítés menete nagyon egyszerű volt. Először a tészta hozzávalóit kevertem és gyúrtam össze. Ha ragadósnak vagy nem elég tésztaállagúnak tűnik, akkor nyugodtan lehet még szórni hozzá egy kis lisztet, hogy megkapjuk a megfelelő állagot. Az elkészült tésztát elosztottam: kétharmadát a tepsibe nyomkodtam (ezt lesz a sütemény alja természetesen; én sütőpapírt is tettem a tepsibe, de ez lényegében elhagyható szerintem), a másik részét félretettem.
A krém elkészítését a tojásfehérjék felverésével kezdtem, majd megfőztem a pudingot és szép sorjában belekevertem a további hozzávalókat. Utoljára a túrót adtam hozzá. Az egészet a tepsiben lévő tészta tetejére öntöttem.
Bekapcsoltam a sütőt, mivel a sütés előmelegítést igényel. Végső lépésként a maradék tésztából rácsokat készítettem rá, sőt, egy kis ribizlit is szórtam a sütemény tetejére, mert rengeteg van a kertben.
170 fokon, 35 percig sütöttem alul- felül sütés módon. Ezt a módot megmondom őszintén először használtam a sütőn, mindig automatikusan a légkeveréses funkciót választom, de ezen a jövőben változtatni fogok, mert észrevettem már, hogy sokféle étel/sütemény esetében nem bizonyul jó választásnak.
A végeredmény nagyon finom lett, remekül passzolt a vaníliapuding és a túró egymáshoz, a ribizli kissé fanyar- savanykás íze pedig még izgalmasabbá tette ezt az egyszerű süteményt.
Ti szeretitek a túrót? Próbáltatok már hasonló receptet?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése