2011. június 5., vasárnap

Babapiskótás- pudingos sütemény

Ma Tegnap (a bejegyzést még tegnap írtam)  lettünk másfél évesek a barátommal, így arra gondoltam, hogy meglepem egy kis aprósággal: sütök neki valamit. Ez a kifejezés igazából nem teljesen pontos, mert egy sütés nélküli süteményt választottam, ami végtelenül egyszerű.

Még díszítés előtt.


Hozzávalók:
  • 2,6 l tej
  • 6 csomag pudingpor (nálam: 2 db vaníliás, 2 db epres, 1 db étcsokis és 1 db tejszínes)
  • cukor (a pudingok megfőzőséhez)
  • babapiskóta (nekem 400 g-os adagom volt, de ez a végére egy kicsit soknak bizonyult)
  • eper (kb. 1 kg)
  • vaníliaaroma (elhagyható)

Mielőtt nekilátnánk az első pudingréteg elkészítéséhez, készítsünk elő mindent: mossuk meg és szeleteljük fel az epreket, felezzük el a babapiskótákat, mérjük ki a tejet, készítsük a közelbe a cukrot és a pudingporokat, valamint minden fontos eszközt, beleértve a formát is, amibe el szeretnénk készíteni a süteményt. Én ma egy szív alakú tortaformát választottam, mégis csak a "szerelem jegyében" készült ez a süti. :)

A díszítés után oldalról.


Az elkészítés módja nagyon egyszerű, ahogy azt már fent említettem. Elsőként a leírás szerint elkészítettem az étcsokis pudingot, amit még kihűlés előtt a tortaforma aljába öntöttem, erre babapiskótát pakoltam, majd megszórtam eperrel. Egy kis időre hűtőbe tettem. Ezután a tejszínes puding következett, az előbb alkalmazott módszerrel jártam el: puding-babapiskóta-eper. Tulajdonképp nincs más dolgunk, csak rétegezni a hozzávalókat. A második réteg után észrevettem, hogy elég lassan telik a tortaforma (az eredeti recept 4 személyre és egy kisebb jellegű jénai tálra vonatkozik), ezért úgy döntöttem, hogy az utolsó két réteg puding esetében megduplázom az adagokat: 2 csomag pudingport használtam, amit 8 dl tejjel főztem meg. A harmadik réteg vaníliás volt, én ebbe tettem egy kicsi vaníliaaromát is, erre is rákerült a szokásos babapiskóta- eper kombináció, majd végül az egészet a negyedik réteg zárta le, ami nem más volt, mint az eperízű puding. Azért ezt választottam záró rétegnek, mert úgy gondoltam, hogy a szív alakú torta jól mutatna piros "tetővel". :)

A díszítés egy részlete.


A díszítéshez felkarikázott epret és babapiskótát használtam, valamint a fogyasztás előtt még tejszínhab is került rá, de ennek csak fantáziánk szab határt. Én azért döntöttem az egyszerű díszítés mellett, mert úgy gondoltam, hogy maga a sütemény már egy kicsit "tömény", nem kellene még a tetejét is telepakolni mindenféle cukorkával és csokival, valamint az eper-tejszínhab kombináció mindig nyerő. :)

A kész torta


Miután teljesen elkészültünk, hűtőbe kell tenni a kész sütit (több órára), hogy ott kellő mértékben megdermedjen.

Az adagok és a puding ízesítése abszolút egyénre szabható, nem szentírás a recept, több helyen nyugodtan el lehet térni tőle, elrontani nem lehet.

Ti szeretitek az ilyen egyszerű és sütés nélküli sütiket? Melyik a kedvencetek?

4 megjegyzés: