2011. június 30., csütörtök

Pudingos kosárkák egy kis extrával

A hónap közepén olyan lagzira voltunk hivatalosak, ahová lehetett vinni otthon készült süteményeket is. Anya ötlete volt, hogy kosárkákkal érkezhetnénk, ezért kiadta a feladatot, hogy hívjam fel Mamát és írjam le a receptet, amit lediktál. Természetesen ez a sütemény a "klasszikus" lekváros- diós- tojásfehérjés verzió volt, én kedden ebből csak a tésztareceptet használtam fel, majd egy kicsit "modernizáltam", saját ízlésvilágomnak megfelelően alakítottam át.

A tészta hozzávalói:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál tej
  • 4 tojássárgája
  • 1 kávéskanál szalalkáli
A krém hozzávalói:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 5-6 evőkanál cukor
  • vaníliaaroma (elhagyható)
Egyéb hozzávalók:
  • 1 közepes üveg meggybefőtt (350 g)
  • a díszítéshez színes tortadara

Első lépésként egy nagyobb jellegű tálban a margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan összedolgozzuk, hogy tésztát kapjunk (az elején lehet robotgépet használni, én a végén már kézzel dolgoztam). Ezt a masszát 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Az 1 óra leteltével mielőtt bármihez hozzálátnánk, kapcsoljuk be a sütőt; alul-felül sütési mód, 170 fokra, majd elkezdhetjük formába tölteni, egészen pontosan nyomkodni a tésztát. Ez egy kicsit macerás feladat, de nagyjából leírom, hogy nekem milyen módszerrel sikerült a leghamarabb megcsinálnom: csíptem egy kis tésztát, ebből gombócot csináltam a kezeimmel, amit a kosárkaforma aljára tettem; lelapítottam, majd elkezdtem a szélek felé kifelé eldolgozni, hogy jusson mindenhová. Figyeljünk arra, hogy nem kell nagyon vastag tésztaréteget képeznünk, különben nem lesz meg a kosárka "mélyedése", amibe a töltelék kerül, hanem helyette nagyon magasra feljön a tészta sütés közben.
Amikor megtöltöttük az összes formát, akkor fogjuk őket és egy tálcára helyezve kb. 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
Amíg sül a tészta, addig megfőzhetjük a krémet, a pudingkészítés menetét követve.
Ha elkészültek a kosárka formák, kivesszük őket, majd kb. 3-5 perc elteltével egész egyszerűen kiborítjuk őket. Nagyon könnyen kijönnek a formából, nem kell vakargatni, semmi nehézséget nem okoz. A kivétel után a megfőzött pudingos krémet a formákba kanalazzuk, majd mindegyikbe teszünk 1 szem meggybefőttet. Végezetül pedig színes tortadarával megszórjuk, de a díszítés igazából ízlés dolga. Ezután az egész mehet a hűtőbe, de igazából nagy hűtést nem igényel, szinte azonnal fogyasztható.
A recept kb. 50 db kosárkához elég, tehát az első adag elkészítése után következett egy második sütés is.

Sajnos, csak telefonos képek készültek, mert nem találtam sehol a fényképezőgépet.





Úgy gondolom, hogy ez a sütemény elég egyszerű, ám mégis mutatós, nagyon sokféleképpen lehet variálni, csak a fantáziánk és ízlésünk szab határt a változatoknak!

Ti szeretitek a "klasszikus" kosárkát? Mit gondoltok erről a pudingos változatról?

3 megjegyzés: