2013. augusztus 21., szerda

"Nomád" nyaralás - Mit vigyünk magunkkal?

Nem egészen két hete jöttünk haza Merenyéről, ahol 8 napot töltöttünk, egy horgászós-lakókocsiban alvós nyaralás keretében. Elég jó volt, jól éreztem magam, bár először féltem, hogy majd unatkozni fogok, de végül mindig volt mit csinálni. Elég sok könyvet vittem magammal, ám egyikbe sem tudtam belekezdeni az előbb említett okok miatt, egyedül a két Szex és New York filmet néztem újra (tényleg új értelmet nyer az egész a sorozat végignézése után, de erről talán majd egy másik bejegyzésben).
Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy segítsek nektek a csomagolásban, hogy semmi fontos ne maradjon otthon, mondanom sem kell, hogy egy "nomád" nyaraláson azért teljesen mások a körülmények, mint egy félpanziós wellness hétvégén. Előre hangsúlyozom, hogy minden embernek más az igénye, mi 10-en mentünk alapból, de voltak olyan napok, amikor 20-an is voltunk és összességében semmiből sem szenvedtünk hiányt, de ez a lista nem szentírás, igény szerint kerülhetnek még rá dolgok és el is hagyható, amit szükségtelennek éreztek.

merenye.carp.hu

Mindenekelőtt alaposan járjatok utána, hogy hol fogtok aludni, ott ténylegesen hányan férnek el, vinni kell-e sátrat, lakókocsit, matracot, hálózsákot, takarót, párnát, paplant, lepedőt, ágyneműt. Általában egyébként az a megszokott, hogy erről nekünk kell gondoskodnunk.
Egy elég nagy sátrat állítottunk fel konyhának, így kényelmes volt, hogy nagyjából minden az evéshez-iváshoz szükséges holmit itt megtalálhattunk. Helyet kapott benne 2 sörpad (de a nagy meleg miatt az első pár nap után ezt kivittük inkább a szabadba és ott ettünk, mert a sátorban képtelenség volt megmaradni), 2 hűtő, egy sörcsapoló, mikró, vízforraló, szendvicssütő, DVD-s tévé (zenehallgatás miatt), különböző tároló rekeszek, ládák. Az edényekre, tányérok, tálak, bögrék, poharak, evőeszközök szintén itt voltak, ezekre még majd részletesen kitérek. Kellett még műanyag kanna a vízhordáshoz, lavór a mosogatáshoz (tavaly volt egy eszméletlen klassz műanyag mosogatótálcánk, az idén sajnos itthon maradt), vödör az öblögetéshez.
A kajálást tekintve előre találjuk ki, hogy hogyan akarjuk megoldani az étkezést, eszünk-e a strandon, szeretnénk-e bográcsolni, főzni, sütögetni vagy csak valami "hideget" eszünk. Könnyebb a dolgunk, ha van a közelben egy bolt, ott megvehetjük a napi romlandó(bb), friss élelmiszereket (kenyér, felvágottak, tej, sajt, zöldségek, gyümölcsök stb), de néhány dolgot nekünk is érdemes levinni (pl.: májkrém, konzervek, bepácolt hús, fűszerek, olaj, ecet, liszt, tészta, ásványvíz, üdítő, kávé, tea stb.). Hőtőtáskában akár kis mennyiségben a fentebb felsorolt könnyebben romló kaják közül is pakolhatunk, de csak annyit, amennyit hamar meg is eszünk.
Az alapanyagok mellett a kellékek is nagyon fontosak. Ha nincs, akkor vinni kell bográcsot, tárcsát, serpenyőt vagy egyéb edényt, amit gázláng vagy szabad tűz mellett használni akarunk. Én vittem gofrisütőt is, mert tervbe volt véve, hogy egyik nap gofrit készítek a többieknek (sajnos erre nem jutott már idő, mindig volt mit enni, a nyaralás végére sokszor már a bőség zavarával küzdöttünk, nem hiányzott a gofri). Lángost viszont sütöttem egy nap és teljes mértékben meg tudtam oldani még a kigyújtást is (bár vicces volt, egy ládatető testesítette meg a gyújtódeszkát, a gyújtófát pedig egy nagy fakanál), ha ilyen terveink vannak érdemes betenni az ehhez szükséges eszközöket.
A továbbiakban inkább felsorolásszerűen folytatom, nem sok magyarázni való marad a most következő dolgokkal kapcsolatban.
Konyhai eszközök: műanyag tálak, ételhordó, tálca, kenyérvágó kés, vágódeszka, fakanál, szedőkanál, merőkanál, szűrő, húsklopfoló, fokhagymanyomó, húsvágó kés, krumplinyomó, nokedli szaggató, hússütő csipesz, konyhai mérleg, mérőedény, olló, habverő,reszelő, hámozó, dugóhúzó, konzervnyitó, lapostányér, mélytányér, kistányér, műzlis tál, pohár (különböző méretekben), bögre,  kés, kenőkés, villa, kanál, kisvilla, kiskanál, esetleg műanyag holmik.
Takarításhoz, higéniához kapcsolódó dolgok: papírtörlő, konyharuha, alufólia, nejlonzacskó, szatyrok, szemeteszsák, mosogatószer, mosogatószivacs, általános tisztítószer, Domestos, WC papír, papírzsepi, szalvéta, nedves univerzális tisztítókendő, törlőkendő, mosópor, folyékony szappan. Én még egy felakasztható WC tisztítót (biztos tudjátok, hogy mire gondolok) is vittem a nyilvános WC-be. :D
Gyógyszerek, "házi patika": ragtapasz, lázmérő, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, Fenistil, kötszer, kalcium tabletta, Normaflore, torokfájás elleni cukorka, leégést csillapító szer, sebfertőtlenítő, szúnyogirtó spray.

Mindezek mellett természetesen szükségünk van még a szokásos nyaralásra is vitt holminkra (ruhák, cipők, tisztálkodási szerek, stb.), valamint bármit magunkkal vihetünk, amit egyébként is szívesen használunk a tóparton pihenéshez, napozáshoz, fürdéshez. Ha szeretnétek, erről is írok majd később.

Van olyan dolog, amit kifelejtettem és szükségesnek gondoljátok? Szeretitek az ilyen típusú nyaralásokat? Szoktatok horgászni?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése