2013. szeptember 3., kedd

Lencsefőzelék, ahogyan én szeretem

Imádjuk a lencsét. Nem csupán újévkor készítjük, az év bármely napján szívesen fogyaszjuk. Akár hetente is. Szeretjük a megszokott, sima lencsefőzeléket is, de amióta egyszer így elkészítettem, azóta csak így kéri a család... Isteni finom, kóstoljátok meg Ti is!

Hozzávalók:

  • 1 csomag (500 g) lencse
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • bors
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 kis tubus mustár
  • 3 evőkanál ecet
  • liszt, olaj (a rántáshoz)
Először a lencsét egy kis időre beáztatom, majd megpucolom a vöröshagymát (elég az egyiket, a másiknak rajta maradhat a héja, felvágni sem kell) és a fokhagymát. Miután úgy gondoljuk, hogy eleget állt a lencse (kb. negyed óra) feltesszük főni egy nagy lábasba, annyi vízzel öntjük fel, amennyi főzeléket szeretnénk. Beledobjuk a fokhagymát és a vöröshagymát, valamint 2-3 babérlevelet is. Fedővel lefedve főni hagyjuk. Nagyjából 40 perc elteltével megnézzük, hogy megfőtt-e már a lencse, ha igen, kidobáljuk belőle a hagymákat és a babérlevelet.
Zsemleszínű rántást készítünk (pontos mennyiséget nem írok, attól függ, hogy ki milyen sűrűn szereti), amit egy szűrő segítségével belepaszírozunk a főzelékbe, így biztosan nem lesz csomós. Gyakran kevergetve felforraljuk.
Miután felforrt, beízesítjük: hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt és az ecetet, valamint ízlés szerint a sót és a borsot. Még egyet rottyantunk rajta és már kész is.
Tálaláskor kerülhet az asztalra kenyér, bármilyen feltét a főzelékhez (magában is finom) vagy esetleg mustár, tejföl, ecet, hogy aki akar, az tehessen még bele saját szájíze szerint.

Ti szeretitek a lencsefőzeléket? Milyen gyakran készítitek? Ismertétek ezt a verziót?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése