2012. január 19., csütörtök

Gondolatok egy könyvről #2 - Suzanne Collins - Az éhezők viadala trilógia

A rovatcím nem pontos, ugyanis nem egy könyvről írom le most a gondolataimat, hanem egy trilógiáról, azaz háromról. A trilógia részei sorrendben: Az éhezők viadala, A futótűz, A kiválasztott.
Manapság szerintem már kevesen vannak, akik ne hallottak volna erről a könyvsorozatról. Én Bogcánál olvastam róla először és már akkor biztos voltam benne, hogy ezt hamarosan el fogom olvasni.

(forrás: trnd.com)

Sokan sajnos - egyébként nem értem, hogy miért - a Twilighthoz hasonlítják, pedig szerintem ez alaptalan. Én sosem olvastam a vámpíros könyvet, mégis úgy gondolom, hogy az egy tinédzsereknek szóló regény. Az éhezők viadala viszont nem. Ennél sokkal több. Biztos vagyok benne, hogy akár egy családanya vagy egy családapa is szívesen a kezébe venné és végigolvasná. Akarva akaratlanul azt kell mondanom, hogy úgy, mint a Harry Pottert... mert én azóta nem igazán tapasztaltam ilyet összefüggő könyveknél... de másmilyeneknél sem igazán. Nagyon hiányzott az az érzés, hogy ne bírjam letenni a könyvet, hogy "na, csak még egy fejezetet"... Elég gyorsan végeztem az első két könyvvel, a harmadik elkezdésével azonban egy vizsga miatt inkább vártam és miután belekezdtem sem haladtam olyan gyorsan az olvasásával, mint elődeivel. Szerintem csak nem akartam, hogy vége legyen. Teljesen kikapcsolt.

Márciusban elkészül a film is az első könyvről. Izgatottam várom és remélem nem fogok nagyot csalódni. Miután végeztem a könyvekkel megnéztem a film hivatalos előzetesét és nagyon meglepődtem, én teljesen máshogy képzeltem el a szereplőket, de még a helyszíneket is... úgyhogy azt ajánlom, hogy aki teljes olvasmányélményre vágyik, az semmiképp ne nézze meg ezt:


A cselekményről nehéz úgy írni, hogy ne áruljak el semmi fontosat, mert a könyv végig tartogat meglepetéseket! Az alaptörténet az éhezők viadala nevű esemény köré fonódik, amit a Panem nevű tizenkét körzetből álló ország irányítója, a Kapitólium rendez meg minden évben. Abban az évben azonban, amikor a főszereplő lány, Katniss is résztvevője lesz a viadalnak, valami szokatlan és rendkívüli történik és ezután nincs megállás: egy végeláthatatlannak tűnő bonyodalom veszi kezdetét.
Család, szerelem, otthon, küzdelem, gyűlölet, harag, igazságtalanság, igazság, szenvedés, győzelem, élet-halál... minden megtalálható a könyvben.

Sok embertől hallottam, hogy azért nem olvassa el, mert attól tart, hogy nagyon "véres". Meg kell nyugtatnom őket: egyáltalán nem erre épül. Bátran ajánlom mindenkinek!

Ti olvastátok már ezt a trilógiát? Melyik volt az a könyv, aminél legutóbb úgy éreztétek, hogy nem bírjátok letenni?

2 megjegyzés:

  1. az éhezők viadalát olvastam még csak, de vár rám a másik kettő is, imádtam azt a könyvet.:D

    VálaszTörlés
  2. Megértem, hogy imádtad. :) A többit is imádni fogod, majd meglátod! ;)

    VálaszTörlés